niedziela, 12 listopada 2023

Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią

 Do jesiennej kawy czy herbaty mam dla Was recepturę na pyszną tartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

2 żółtka


Na dynię:

2 szklanki dyni hokkaido, pokrojonej w małą kosteczkę

1 cukier waniliowy

1 galaretka cytrynowa

1 płaska łyżka masła 82 %

cukier do smaku

gorąca woda


Na krem:

25 dag serka mascarpone

100 ml śmietanki kremówki 30%

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

4 kopiaste łyżki masy kajmakowej

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznej tarty:

 

1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie listków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.

2. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera, następnie miksujemy na puszystość. Trwa to dosłownie kilka chwil.

3. Dynia: Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy, kroimy w małą kostkę i odmierzamy 2 szklanki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i odparowania większości płynu, na koniec dodajemy cukier do smaku i masło, gotujemy aż się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, wysypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Składanie: Spód tarty smarujemy masą kajmakową, następnie wykładamy serek mascarpone, kolejno dynię i dekorujemy ciasteczkami. Tak wykonana tarta gotowa jest do podania. Kroimy i smacznego życzę.

 

 


Moje rady: 

Foremka do pieczenia tart o  21 cm x 30 cm.

Tartę kroiłam od razu po przygotowaniu i bardzo ładnie się kroiła, ale można ją schłodzić w lodówce.

Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.

Można pokroić na około 12 sporych porcji.






4 komentarze:

  1. jejku alez pysznie wygląda i te gwiazdeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Aż żal kroić! Ale się nie da gdy ślinka leci na takie pyszności 😘

    OdpowiedzUsuń