piątek, 10 listopada 2023

Ciasteczka ,, Słoneczka '' z kremem kawowym

Jak ktoś lubi kawowe smaki to polecam takie ciasteczka. Bardzo kruche, ale im dłużej postoją to zmiękną. Przełożone kremem kawowym na bazie masła 82 % z dodatkiem powidła śliwkowego, które jest lekko kwaśne i bardzo słodkiej masy kajmakowej. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą. Ciasteczka dodatkowo są obtoczone w wiórkach kokosowych. Polecam na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały.

 



 

Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

2 żółtka

 

Na krem:

20 dag miękkiego masła 82 % 

cukier puder do smaku

2-3 łyżki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )

1-2 łyżki alkoholu ( wódka, spirytus )


Dodatkowo:

pół słoiczka powidła śliwkowego

pół puszki masy kajmakowej

10 dag wiórek kokosowych

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:

 


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Powinno nam wyjść około 60 ciastek. Upieczone studzimy.

2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.

3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.

4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta.

Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną.

Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.






6 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Wyglądają przepysznie! Wspaniałe ciasteczka, aż zgłodniałam, świetny przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam 🙂 Również pozdrawiam ♥️

      Usuń
  2. Kawowe zawsze. Myślałam o tych ciastkach, ale na myśleniu się skończyło hihi 😂

    OdpowiedzUsuń