Jak ktoś lubi kawowe smaki to polecam takie ciasteczka. Bardzo kruche, ale im dłużej postoją to zmiękną. Przełożone kremem kawowym na bazie masła 82 % z dodatkiem powidła śliwkowego, które jest lekko kwaśne i bardzo słodkiej masy kajmakowej. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą. Ciasteczka dodatkowo są obtoczone w wiórkach kokosowych. Polecam na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Na krem:
20 dag miękkiego masła 82 %
cukier puder do smaku
2-3 łyżki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )
1-2 łyżki alkoholu ( wódka, spirytus )
Dodatkowo:
pół słoiczka powidła śliwkowego
pół puszki masy kajmakowej
10 dag wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykrawamy okrągłe cieniutkie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Powinno nam wyjść około 60 ciastek. Upieczone studzimy.
2. Krem: Zaczynamy od kawy. Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Kawa powinna być dosyć gęsta. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder do smaku i ucieramy, ilość cukru zależy jak bardzo słodki chcemy mieć krem. Następnie dodajemy według uznania kawę i alkohol, ilość również zależy jak mocno kawowe chcemy mieć ciasteczka.
3. Przekładanie: Połowę ciasteczek rozkładamy, na każde nakładamy po porcji powidła i po porcji masy kajmakowej. Odłożone ciasteczka smarujemy kremem i składamy z tymi z powidłem i kajmakiem, smarujemy również boki, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
4. Podanie: Ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 30 przełożonych ciasteczek. Ich ilość zależy od wielkości użytej foremki, jak i od grubości rozwałkowanego ciasta.
Im dłużej poleżą tym bardziej zmiękną.
Ilość kawy i alkoholu zależy jak bardzo intensywny chcemy mieć smak kremu.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Wspaniałe ciasteczka, aż zgłodniałam, świetny przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo i polecam 🙂 Również pozdrawiam ♥️
UsuńPyszne ! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńKawowe zawsze. Myślałam o tych ciastkach, ale na myśleniu się skończyło hihi 😂
OdpowiedzUsuńMyślisz koniecznie zrobić 🙂
Usuń