Uwielbiam pieczone jabłka i dlatego często przygotowuję je na podwieczorek. Najlepiej smakują mi takie gorące prosto z piekarnika. Bardzo polecam Wam w takiej wersji z kaszą bulgur i z pysznymi dodatkami, z masłem orzechowym, miodem i bakaliami. Jak dla mnie to jest idealne połączenie smaków. Kasza bulgur oczywiście od marki KUPIEC której jestem ambasadorką. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowały.
Potrzebujemy:
4 średniej wielkości jabłka
8 dag kaszy bulgur
2 lekko kopiaste łyżki masła orzechowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu prawdziwego
szczypta soli
Wykonanie pysznych pieczonych jabłek:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Do ciepłej dodajemy masło orzechowe i miód, dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie i ponownie mieszamy.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie wydrążamy środki, uważamy żeby nie przedziurawić jabłek.
3. Napełniamy kaszą.
4. Jabłka pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 30 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od twardości jabłek.
5. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.
Moje rady:
Porcja dla czterech osób.
Można dać więcej masła orzechowego lub miodu, zależy to od naszego smaku.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od twardości jabłek.
#zdrowaradosczycia #kupiec #poranaziarno #ambasadorkupiec
Tak jeszcze nie robiłam jabłek, bardzo kreatywna i apetyczna propozycja 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, są pyszne 🙂
Usuń