środa, 29 listopada 2023

Konfitura z dyni z galaretką

 Idealna do deserów, naleśników czy ciast. Bardzo gęsta i pachnąca. Warto zrobić chociaż kilka słoiczków. Oczywiście jak lubicie taki rodzaj przetworów. Osobiście dynię uwielbiam i w deserach w w wytrawnych daniach. Pysznych inspiracji Wam życzę.

 



Potrzebujemy:

 

 60 dag dyni hokkaido  ( waga po obraniu i usunięciu pestek i miąższu ) 

1 płaska łyżka masła 82 %

cukier do smaku

1 galaretka o cytrynowym smaku

gorąca woda

 


Wykonanie pysznej konfitury z dyni:


1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy masło i cukier do smaku, dusimy kilka minut cały czas mieszając.

2. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Gorącą dynię przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Studzimy. 

3. Tak wykonaną konfiturą przechowujemy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz