Idealna do deserów, naleśników czy ciast. Bardzo gęsta i pachnąca. Warto zrobić chociaż kilka słoiczków. Oczywiście jak lubicie taki rodzaj przetworów. Osobiście dynię uwielbiam i w deserach w w wytrawnych daniach. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
60 dag dyni hokkaido ( waga po obraniu i usunięciu pestek i miąższu )
1 płaska łyżka masła 82 %
cukier do smaku
1 galaretka o cytrynowym smaku
gorąca woda
Wykonanie pysznej konfitury z dyni:
1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy masło i cukier do smaku, dusimy kilka minut cały czas mieszając.
2. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Gorącą dynię przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Studzimy.
3. Tak wykonaną konfiturą przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz