Dzisiaj mam dla Was recepturę na obłędnie pyszną tartę. Niezwykle kruche ciasto, ananasy i krem czekoladowy. Do tego słodkie i chrupiące beziki. Taka tarta to bomba kaloryczna. Bardzo, bardzo słodka. Zróbcie taką, a nie pożałujecie. Pysznie smakuje i wygląda. Jestem z niej bardzo dumna. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
10 dag masła lub margaryny
Na krem czekoladowy:
20 dag mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
5 krążków ananasa w syropie
mąka pszenna do posypania stolnicy
małe beziki do dekoracji
Wykonanie pysznej tarty:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach około 36 cm x 12 cm i nakłuwamy widelcem.
2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnia. Upieczone ciasto studzimy.
3. Krem czekoladowy: Czekolady łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i zalewamy czekoladę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, lekko studzimy.
4. Składanie: Na spód tarty układamy ananasa pokrojonego na małe kawałeczki.
5. Składanie: Następnie zalewamy płynnym kremem czekoladowym. Wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
6. Podanie: Przed podaniem tartę dekorujemy bezikami, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.
Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.
Pyszny pomysł na tartę! Prosty a jaki skuteczny 😉 ale zdjęcia to dopiero cudo! Świetnie przygotowałaś tło! Przepięknie to wszystko się komponuje 😍
OdpowiedzUsuńPrzepyszna tarta, podkradła bym kawałek ;)
OdpowiedzUsuńObłędna!
OdpowiedzUsuń