Uwielbiam wszelkie kremy jaglane, jaglanki czy budynie jaglane. Uwielbiam z różnymi dodatkami, z owocami, bakaliami czy czekoladą. Najczęściej przygotowuję na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bardzo polecam kto jeszcze nie próbował.
Potrzebujemy:
Na krem:
60 g płatków jaglanych ( pół szklanki )
1 budyń waniliowy ( proszek 40 g )
miód prawdziwy do smaku
1 skyr waniliowy (200 g )
200 ml wody
200 ml napoju migdałowego ( lub innego napoju roślinnego, ewentualnie może być mleko )
Dodatkowo:
6 kostek białej czekolady
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
Wykonanie pysznego musu jaglanego:
1. Do garnka wsypujemy płatki jaglane i budyń, zalewamy wodą i napojem migdałowym. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Ja mieszam ,,rózgą'', wtedy nie robią się grudki.
2. Do ugotowanych płatków dodajemy miód do smaku i skyr waniliowy, blendujemy gorące na gładki mus.
3. Mus przelewamy do miseczek. Dodajemy czekoladę, rodzynki i orzechy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz