czwartek, 30 listopada 2023

Krem jaglany z czekoladą i bakaliami

 Uwielbiam wszelkie kremy jaglane, jaglanki czy budynie jaglane. Uwielbiam z różnymi dodatkami, z owocami, bakaliami czy czekoladą. Najczęściej przygotowuję na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bardzo polecam kto jeszcze nie próbował.

 

 



 

Potrzebujemy:

 

Na krem:

60 g płatków jaglanych ( pół szklanki )

1 budyń waniliowy ( proszek 40 g )

miód prawdziwy do smaku

1 skyr waniliowy  (200 g )

200 ml wody

200 ml napoju migdałowego ( lub innego napoju roślinnego, ewentualnie może być mleko )

 

Dodatkowo:

6 kostek białej czekolady

garść orzechów włoskich 

garść rodzynek

 

 

Wykonanie pysznego musu jaglanego:

 

1. Do garnka wsypujemy płatki jaglane i budyń, zalewamy wodą i napojem migdałowym. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Ja mieszam ,,rózgą'', wtedy nie robią się grudki.

2. Do ugotowanych płatków dodajemy miód do smaku i skyr waniliowy, blendujemy gorące na gładki mus.

3. Mus przelewamy do miseczek. Dodajemy czekoladę, rodzynki i orzechy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.

 


Moje rady: 

Porcja dla 2 osób.

 


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz