Ta zupa wyszła mi gęsta i sycąca. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Warzywa przesmażone na maśle mają więcej aromatu, ostatnio prawie wszystkie zupy gotuję w ten sposób. Do warzyw dodałam kaszę jęczmienną i makaron. Taka zupa szybko zaspokoi nasz głód. Smacznego życzę.
Potrzebujemy:
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
4 łyżki kaszy jęczmiennej
2 garście makaronu typu muszelki
1 płaska łyżka masła lub margaryny
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
natka pietruszki według uznania
koperek według uznania
bulion warzywny
Wykonanie pysznej zupy:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby warzyw nie przypalić. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż będą takie pół miękkie, wtedy dodajemy makaron i kaszę. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dolewamy bulionu, tak żeby było przynajmniej dwa litry zupy.
2. Na koniec zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i natkę pietruszki drobno pokrojone.
3. Zupę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Należy pamiętać, że gdy zupa dłużej postoi do zgęstnieje, można wtedy dolać bulionu.
Uwielbiam takie pożywne zupy :) Dzisiaj u mnie grzybowa z makaronem i soczewicą :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, dlatego często goszczą na moim stole :) Twoja zupa brzmi pysznie :)
UsuńBardzo lubię zupy :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
UsuńPyszna i pożywna zupka :D
OdpowiedzUsuńMakaron i kaszy jeszcze nie łączyłam, ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń