wtorek, 18 maja 2021

Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną

Ta zupa wyszła mi gęsta i sycąca. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Warzywa przesmażone na maśle mają więcej aromatu, ostatnio prawie wszystkie zupy gotuję w ten sposób. Do warzyw dodałam kaszę jęczmienną i makaron. Taka zupa szybko zaspokoi nasz głód. Smacznego życzę.

 



Potrzebujemy:

1 duża marchewka

1 średnia pietruszka 

kawałek selera 

4 łyżki kaszy jęczmiennej

2 garście makaronu typu muszelki

1 płaska łyżka masła lub margaryny

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

natka pietruszki według uznania

koperek według uznania

bulion warzywny

 

Wykonanie pysznej zupy:

 

1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby warzyw nie przypalić. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż będą takie pół miękkie, wtedy dodajemy makaron i kaszę. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dolewamy bulionu, tak żeby było przynajmniej dwa litry zupy.

2. Na koniec zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i natkę pietruszki drobno pokrojone.

3. Zupę podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Należy pamiętać, że gdy zupa dłużej postoi do zgęstnieje, można wtedy dolać bulionu.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pożywne zupy :) Dzisiaj u mnie grzybowa z makaronem i soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, dlatego często goszczą na moim stole :) Twoja zupa brzmi pysznie :)

      Usuń
  2. Makaron i kaszy jeszcze nie łączyłam, ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń