Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem.
Potrzebujemy:
50 dag szynki wieprzowej lub łopatki
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 średnia czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
natka pietruszki według uznania
olej do smażenia
Wykonanie pysznej potrawki:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy i osuszamy, kroimy w słupki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i przesmażamy do ładnego zrumienienia się, dodajemy przygotowane warzywa, oprócz kukurydzy i podlewamy gorącą wodą, dusimy do miękkości. Można podlać bulionem mięsnym lub warzywnym. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony.
3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Pożywne i pyszne danie. Lubię gdy obiad jest kolorowy;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ładnie podane danie zawsze lepiej smakuje :)
UsuńZdrowo i kolorowo, w sam raz na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń