wtorek, 11 maja 2021

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw

Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem.





Potrzebujemy:

50 dag szynki wieprzowej lub łopatki

1 duża marchewka

1 duża cebula

1 średnia czerwona papryka

1 puszka kukurydzy

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

lubczyk suszony według uznania

natka pietruszki według uznania

olej do smażenia


Wykonanie pysznej potrawki:

 

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy i osuszamy, kroimy w słupki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i przesmażamy do ładnego zrumienienia się, dodajemy przygotowane warzywa, oprócz kukurydzy i podlewamy gorącą wodą, dusimy do miękkości. Można podlać bulionem mięsnym lub warzywnym. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony.

3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę.


Moje rady: 

Porcja dla 4 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.


4 komentarze: