poniedziałek, 3 maja 2021

Muffinki z kajmakiem

Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Łatwa receptura, więc udadzą się każdemu. Wyszły bardzo puchate i mięciutkie. Jak ktoś lubi mniej słodkie to można dodać trochę mniej cukru. Idealne na słodki podwieczorek. Polecam. Upieczcie.

 




Potrzebujemy:

4 jajka

pół szklanki oleju

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki mąki krupczatki

pół puszki masy krówkowej ( 20 dag ) 

 

Wykonanie pysznych muffinek:


1. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie miksujemy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka.

4. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk muffinek.

7 komentarzy: