sobota, 15 maja 2021

Jajecznica na kiełbasie z pomidorkami

Pyszna jajecznica na śniadanie lub kolację. Bardzo sycąca z dużą ilością kiełbasy. Podane z pomidorami papryczkowymi i dużą ilością szczypiorku. Pysznie i kolorowo. Dodam, że ja lubię mocno wysmażoną jajecznicę, ale każdy może usmażyć ją pod siebie.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na jajecznicę:

30 dag kiełbasy żywieckiej w kawałku

6 jajek

masło do smażenia

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku 

kilka pomidorków papryczkowych

szczypiorek według uznania


Dodatkowo:

wafle ryżowe od KUPIEC

 

Wykonanie pysznej jajecznicy:

 

1. Kiełbasę obieramy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do kiełbasy i smażmy do ścięcia się jajek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

2. Podajemy z pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem. U mnie obowiązkowo z chrupiącymi waflami.

3. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 2 osób.

4 komentarze:

  1. Pyszne śniadanko kochana. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) I również miłego dnia :)

      Usuń
  2. Ja też lubię mocno wysmażoną, a z kolei mój mąż odwrotnie :) Też lubię z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię bardzo wysmażoną, chociaż niektórzy nie uważają wtedy, że to jajecznica :)

      Usuń