Upiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30%
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 łyżki oleju
Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych:
1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
2. Nadzienie: Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
6. Podanie: Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.
Uwielbiam drożdżowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
UsuńIdealne domowe rogaliczki!😃
OdpowiedzUsuńidealne rogaliki
OdpowiedzUsuń