niedziela, 23 maja 2021

Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem

Upiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki cukru

pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki  30%

pół szklanki ciepłego mleka 

2 łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka pasty waniliowej

4 łyżki oleju

 

Na nadzienie:

1 słoiczek powidła śliwkowego

2 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 szklanka rodzynek


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych:


1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

 

2. Nadzienie: Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.

 

 4. Do pieczenia: Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

 

 

5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

 

 

6. Podanie: Podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.

 


4 komentarze: