środa, 5 maja 2021

Serowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego to pyszna i prosta propozycja na przekąskę, przystawkę, piknik czy imprezę. Zawinięte z serem żółtym i ketchupem z ziołami i przyprawami. Ładnie też prezentują się na talerzu. Z tej receptury wychodzą 2 spore blaszki. Bardzo polecam.

 


 

Potrzebujemy:

2 opakowania ciasta francuskiego

25 dag sera żółtego

pikantny ketchup ( około pół szklanki )

czosnek suszony według uznania

papryka słodka według  uznania

oregano suszone według uznania

 

Wykonanie pysznych ślimaczków:

 

1. Ketchup mieszamy z czosnkiem, papryką i oregano. Ser żółty ścieramy na tartce o drobnych oczkach.

2. Ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i zastawiamy na 10 minut. Następnie rozsmarowujemy ketchup i posypujemy serem startym. Zwijamy jak roladę, a następnie kroimy w plasterki.

3. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut.

4. Upieczone podajemy. Smakują na ciepło jak i na zimno.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki. 

Można dodać ulubionych ziół i przypraw.

8 komentarzy: