niedziela, 9 maja 2021

Szakszuka z kukurydzą i tuńczykiem

Szakszuka to doskonałe rozwiązanie na sycące śniadanie, kolację czy szybki obiad. U mnie najczęściej jest przygotowywana na obiad i za każdym razem inna. W wersji z tuńczykiem była na obiad. Bardzo sycąca i podzielna. Uwielbiamy szakszukę.

 



Potrzebujemy:

1 puszka pomidorów krojonych

pół puszki kukurydzy

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju

4 jajka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

suszone pomidory według uznania ( przyprawa )

papryka mielona słodka według uznania

zioła prowansalskie według uznania


Wykonanie pysznej szakszuki:


1. Całą zawartość pomidorów z puszki dajemy na patelnię, dusimy do miękkości i odparowania płynu. Następnie dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz tuńczyka odsączonego z oleju, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Robimy cztery wgłębienia i w każde wbijamy po jednym jajku. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek.

2. Gotową szakszukę podajemy na gorąco zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzę.


Moje rady:

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Porcja dla 4 osób.

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś z samych pomidorów na śniadanie, z dodatkiem tuńczyka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do szakszuki można dodać różne dodatki, u nas jest często na obiad, więc wzbogacamy ją czy tuńczykiem, pieczarkami czy serem żółtym. Z tuńczykiem jest bardzo pyszna :)

      Usuń