Szakszuka to doskonałe rozwiązanie na sycące śniadanie, kolację czy szybki obiad. U mnie najczęściej jest przygotowywana na obiad i za każdym razem inna. W wersji z tuńczykiem była na obiad. Bardzo sycąca i podzielna. Uwielbiamy szakszukę.
Potrzebujemy:
1 puszka pomidorów krojonych
pół puszki kukurydzy
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
suszone pomidory według uznania ( przyprawa )
papryka mielona słodka według uznania
zioła prowansalskie według uznania
Wykonanie pysznej szakszuki:
1. Całą zawartość pomidorów z puszki dajemy na patelnię, dusimy do miękkości i odparowania płynu. Następnie dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz tuńczyka odsączonego z oleju, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Robimy cztery wgłębienia i w każde wbijamy po jednym jajku. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek.
2. Gotową szakszukę podajemy na gorąco zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Porcja dla 4 osób.
Robiłam kiedyś z samych pomidorów na śniadanie, z dodatkiem tuńczyka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDo szakszuki można dodać różne dodatki, u nas jest często na obiad, więc wzbogacamy ją czy tuńczykiem, pieczarkami czy serem żółtym. Z tuńczykiem jest bardzo pyszna :)
Usuń