środa, 12 maja 2021

Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami

Takie śledzie można przygotować na kolację i podać ze świeżym pieczywem. Mogą też być sałatką imprezową i można podać je z ulubioną wędliną czy mięsem. Polecam. Kilka składników i gotowe. Zróbcie. Smacznego życzę.

 



Potrzebujemy:

3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy )

20 dag marynowanych pieczarek

2 średnie ogórki konserwowe

4 łyżki majonezu

1-2 łyżeczki musztardy

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

szczypiorek według uznania

natka pietruszki według uznania 

 


Wykonanie pysznych śledzi:


1. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkami i pieczarkami.

2. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę według uznania, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, mieszamy. Tak wykonane śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia.

3. Przed podaniem śledzie posypujemy zieleniną. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

6 komentarzy: