Potrzebujemy:
1 puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
250 g szpinaku ( u mnie mrożony liście )
1 łyżeczka oliwy
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
papryka słodka mielona według uznania
pomidory suszone ( przyprawa ) według uznania
Wykonanie pysznej szakszuki:
1. Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie przypalić, przypalony będzie gorzki, dodajemy pomidory i szpinak, dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
2. Następnie robimy w głębienia i wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek, podajemy od razu po przygotowaniu.
3. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Zamiast mrożonego szpinaku może być świeży.
Treściwe i pożywne danie.
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń