piątek, 28 maja 2021

Szakszuka z pomidorami, szpinakiem i jajkiem

Może i ta moja szakszuka do najpiękniejszych nie należy, ale jest pyszna. Szpinak, pomidory i jajka to super połączenie. Bardzo sycąca, u mnie zawsze jest na obiad, ale można i na śniadanie. Bardzo polecam.

 


 

Potrzebujemy: 

1 puszka pomidorów krojonych

2 ząbki czosnku 

250 g szpinaku ( u mnie mrożony liście ) 

1 łyżeczka oliwy

4 jajka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

zioła prowansalskie według uznania

bazylia suszona według uznania

papryka słodka mielona według uznania

pomidory suszone ( przyprawa ) według uznania



Wykonanie pysznej szakszuki:

 

1. Szpinak rozmrażamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie przypalić, przypalony będzie gorzki, dodajemy pomidory i szpinak, dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

2. Następnie robimy w głębienia i wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy do ścięcia się jajek, podajemy od razu po przygotowaniu. 

3. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Zamiast mrożonego szpinaku może być świeży.

3 komentarze: