Ostatnio w internecie rządzi to danie. Pomidorki koktajlowe pieczone z serem feta i podane z makaronem. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo aromatyczne. Polecam użyć prawdziwej greckiej fety i dojrzałych pomidorków koktajlowych. Danie warte przygotowania.
Potrzebujemy:
50 dag pomidorków koktajlowych
15 dag sera feta
25 dag makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól do smaku
oregano suszone według uznania
pieprz ziołowy według uznania
papryka słodka według uznania
Wykonanie pysznego makaronu:
1. Pomidorki myjemy i osuszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, na środek kładziemy ser feta. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 stopni. W trakcie pieczenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Miękkie pomidory rozgniatamy z fetą widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący dodajemy do gorących pomidorów. Dokładnie mieszamy i podajemy.
3. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
Pomidorki można poprzekrawać na pół.
Gdyby długo były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Danie można przygotować wcześniej, a później odgrzać w piekarniku.
Świetna propozycja po wielkanocnym objadaniu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńCiekawa propozycja, chociaż ja po raz pierwszy o niej słyszę;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, to popularny przepis na Instagramie :)
UsuńPyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCały czas się zastanawiam czy bardzo słone to jest :D muszę kiedyś zrobić. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie słone, trzeba użyć greckiej fety, nie sera solankowego :)
Usuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRzeczywiscie szybkie i pyszne danie. Swietny pomysl :)
OdpowiedzUsuń