wtorek, 6 kwietnia 2021

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta

Ostatnio w internecie rządzi to danie. Pomidorki koktajlowe pieczone z serem feta i podane z makaronem. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo aromatyczne. Polecam użyć prawdziwej greckiej fety i dojrzałych pomidorków koktajlowych. Danie warte przygotowania.

 



Potrzebujemy:

50 dag pomidorków koktajlowych

15 dag sera feta 

25 dag makaronu spaghetti

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sól do smaku

oregano suszone według uznania

pieprz ziołowy według uznania

papryka słodka według uznania



Wykonanie pysznego makaronu:


1. Pomidorki myjemy i osuszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, na środek kładziemy ser feta. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 stopni. W trakcie pieczenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Miękkie pomidory rozgniatamy z fetą widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.

2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący dodajemy do gorących pomidorów. Dokładnie mieszamy i podajemy. 

3. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 3 osób.

Pomidorki można poprzekrawać na pół. 

Gdyby długo były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Danie można przygotować wcześniej, a później odgrzać w piekarniku.

11 komentarzy: