Na obiad przygotowałam pulpeciki rybne z sosem pieczarkowym. Pulpeciki upiekłam w piekarniku, ale można usmażyć je na patelni na tłuszczu, nam w takiej wersji bardzo smakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym, który wyszedł mi niezwykle pyszny i pachnący. I obowiązkowo z posypane zieleniną. Danie można podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką.
Potrzebujemy:
Na pulpeciki:
55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone )
1 jajko
1 pszenna bułka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania
papryka słodka mielona według uznania
lubczyk suszony według uznania
Na sos pieczarkowy:
50 dag pieczarek
1 średnia cebula
pół łyżki masła
330 g śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania
Dodatkowo:
szczypiorek według uznania
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie pysznych pulpecików z sosem:
1. Pulpeciki: Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.
2. Pieczenie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
3. Sos pieczarkowy: Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
4. Podanie: Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików.
Porcja dla 4 osób.
Danie można posypać posiekanym koperkiem.
Super propozycja na pyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńLubię takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
UsuńBardzo fajny obiadek kochana :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek :) U mnie ziemniaczki obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z ziemniaczkami też pysznie :)
Usuńjaki pyszny pomysł
OdpowiedzUsuń