sobota, 24 kwietnia 2021

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

Na obiad przygotowałam pulpeciki rybne z sosem pieczarkowym. Pulpeciki upiekłam w piekarniku, ale można usmażyć je na patelni na tłuszczu, nam w takiej wersji bardzo smakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym, który wyszedł mi niezwykle pyszny i pachnący. I obowiązkowo z posypane zieleniną. Danie można podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką.







 Potrzebujemy:

 

Na pulpeciki:

55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone )

1 jajko

1 pszenna bułka

2 łyżki bułki tartej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek suszony według uznania

papryka słodka mielona według uznania 

lubczyk suszony według uznania


Na sos pieczarkowy:

50 dag pieczarek

1 średnia cebula

pół łyżki masła

330 g śmietany 18 %

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek suszony według uznania

 

Dodatkowo:

szczypiorek według uznania

1 łyżka oleju

2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie pysznych pulpecików z sosem:

 

1. Pulpeciki: Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. 

2. Pieczenie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

3. Sos pieczarkowy: Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

4. Podanie:  Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików.

Porcja dla 4 osób.

Danie można posypać posiekanym koperkiem.

8 komentarzy: