Wafle tortowe przełożone kremem z tofu i kakao. Bardzo ciekawa i pyszna propozycja. Krem z tofu jest pyszny, kto nie próbował to polecam. Dodam, że nie czuć tofu. Można dodać więcej cukru czy kakao. Dla mnie tak było w sam raz, ponieważ wafle są dość słodkie. Polecam na piknik czy na podwieczorek.
Potrzebujemy:
Na krem:
2 opakowania tofu naturalnego ( łącznie 360 g )
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
3 tafle wafli tortowych
Wykonanie pysznych wafli z tofu:
1. Tofu przekładamy do większej miski, dodajemy cukier i kakao, następnie za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Można dodać cukru i kakao według uznania. Dla mnie takie proporcje były w sam raz.
2. Następnie kremem smarujemy wafle tortowe i na chwilę odstawiamy. Można czymś docisnąć. Po tym czasie wafle kroimy. Najlepiej podawać od razu, bo im dłużej poleżą to wafle będą bardziej miękkie.
3. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można dodać więcej cukru i kakao. Dla mnie tak było w sam raz.
Wafle mocno zmiękną, więc najlepiej zjadać je szybko po przygotowaniu.
Można pokroić na około 16 porcji.
Iza jaka Ty jesteś pomysłowa! Super przepis:)
OdpowiedzUsuńMonia, akurat to córcia robiła, jej pomysł :) Ale dziękuję :)
Usuńo kurcze! nie pomyślałabym o tym, by wykorzystać tofu do słodkości :P
OdpowiedzUsuńBardzo polecam wypróbować :) Nam smakowało :)
UsuńBardzo pomysłowe! Aż jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie czuć tofu :) Trzeba spróbować samemu. Polecam :)
Usuńapetyczne wafeki
OdpowiedzUsuńJaki swietny pomysl. zdrowy i pyszny deserek, uwielbiam tofu!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuń