Serowo-budyniowe rożki to pyszna propozycja na podwieczorek. Przygotowuje się je bardzo szybko i szybko piecze. Smakują nawet takie gorące zaraz po upieczeniu. Dlatego, że do ciasta dodajemy ser biały to są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Proszek budyniowy sprawia, że nie są zbite.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
12,5 dag masła lub margaryny
20 dag sera białego chudego
1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rożków:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń w proszku, oba cukry przekładamy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy ser i wbijamy jajko, następnie zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i na stolnicy oprószonej mąką toczymy małe wałeczki, następnie formujemy rożki, takie pół księżyce.
3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone studzimy.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 3 spore blaszki ciasteczek.
Ojej rzeczywiście proste i szybkie, a jakie pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Są pyszne :)
UsuńŚliczne, aż chce się wziąć:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Częstuj się :)
UsuńNa pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą :) Zapewniam :)
UsuńJakie pyszne rozki, bardzo lubie takie serowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie ukrywam, że były pyszne, nawet bardzo pyszne :)
Usuń