niedziela, 11 kwietnia 2021

Serowo-budyniowe rożki

Serowo-budyniowe rożki to pyszna propozycja na podwieczorek. Przygotowuje się je bardzo szybko i szybko piecze. Smakują nawet takie gorące zaraz po upieczeniu. Dlatego, że do ciasta dodajemy ser biały to są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Proszek budyniowy sprawia, że nie są zbite.

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 jajko

2 szklanki mąki tortowej

12,5 dag masła lub margaryny

20 dag sera białego chudego

1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka )

1 cukier waniliowy

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych rożków:

 

1. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń w proszku, oba cukry przekładamy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy ser i wbijamy jajko, następnie zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i na stolnicy oprószonej mąką toczymy małe wałeczki, następnie formujemy rożki, takie pół księżyce.

3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone studzimy.

5. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 spore blaszki ciasteczek.




8 komentarzy: