środa, 28 kwietnia 2021

Tarta na cieście francuskim z warzywami

Na obiad polecam tartę na cieście francuskim. Najpierw pieczemy ciasto. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Wrzucamy do piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco, ale taka tarta smakuje również na zimno. Można podać z sosem czosnkowym. Zróbcie, a ja zapewniam, że będzie pysznie.
 





Potrzebujemy:

2 jajka

45 dag mieszanki chińskiej

1 szklanka śmietany 18 %

opakowanie ciasta francuskiego ( 30 dag )

papryka słodka mielona do smaku

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

czosnek suszony do smaku

curry do smaku

 

Wykonanie pysznej tarty:

 

1. Ciasto francuskie wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Formujemy brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy według przepisu na opakowaniu. 

2. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

3. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy, dodajemy przyprawy do smaku.

4. Na ciasto francuskie wykładamy warzywa, zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ścięcia się masy śmietanowo-jajecznej około 35-30 minut.

5. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

7 komentarzy: