środa, 21 kwietnia 2021

Kruche ciasteczka z suszoną śliwką

Te ciasteczka wyszły mi idealne. Bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Dodatek śliwki suszonej sprawia, że są obłędne w smaku i pachnące. Idealne z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły czy na piknik. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 jajko

20 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Dodatkowo:

15 dag suszonych śliwek od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy.

2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.

4. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 24 ciastka.


A tutaj produkt, który użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:

 


 

 

 

12 komentarzy: