Na podwieczorek upiekłam pyszne drożdżówki. Upiekłam je śmietance kremówce. Nie dodawałam już do ciasta żadnego tłuszczu ponieważ śmietanka i tak jest tłusta. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Upiekłam je w formie ślimaczków z dodatkiem suszonej figi. Pięknie wyglądają i pysznie smakują.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru
5 dag świeżych drożdży
Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
15 dag suszonych fig od HELIO
Wykonanie pysznych ślimaczków drożdżowych:
1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie ślimaczków: Figi kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na prostokąt, posypujemy połową pokrojonych fig i zwijamy jak roladę, następnie kroimy w plastry, plastry lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
4. Pieczenie: Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
5. Podanie: Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 24 sztuki.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych drożdżowych ślimaczków:
Wyglądają apetycznie, ale nie wiem czy chciałoby mi się robić je samemu. ;)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, polecam :)
UsuńUwielbiam suszone figi, więc częstuję się bułeczką :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się. Smacznego :)
UsuńBardzo ładnie wyglądają te ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAleż one urocze:) trudno się powstrzymać aby nie sięgnąć po jedną:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nam bardzo smakowały, polecam upiec :)
Usuń