czwartek, 15 kwietnia 2021

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

Na podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików, bułeczek czy kopertek, u mnie w formie takich rożków, ponieważ chciałam, żeby nadzienie było na wierzchu. Bardzo polecam :) Słodkich i udanych wypieków życzę :)






 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżka mąki tortowej

pół szklanki mleka

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

ewentualnie ciepłe mleko

5 dag masła lub margaryny

 

Na nadzienie:

50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka ) 

1 jajko

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru pudru

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 

 

Dodatkowo:

15 dag suszonej żurawiny od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną:

 

 

1. Rozczyn: Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

3. Nadzienie: Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy. 

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.

5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.

6. Podanie: Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 

 A tutaj produkt który użyłam do upieczenia tych pysznych drożdżówek:

 



10 komentarzy: