Na podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików, bułeczek czy kopertek, u mnie w formie takich rożków, ponieważ chciałam, żeby nadzienie było na wierzchu. Bardzo polecam :) Słodkich i udanych wypieków życzę :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki mleka
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
ewentualnie ciepłe mleko
5 dag masła lub margaryny
Na nadzienie:
50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka )
1 jajko
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
15 dag suszonej żurawiny od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną:
1. Rozczyn: Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
3. Nadzienie: Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.
5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.
6. Podanie: Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
A tutaj produkt który użyłam do upieczenia tych pysznych drożdżówek:
Yum
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIdealne do zabrania na spacer, jak tylko poprawi się pogoda :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńPrzepysznie wyglądają te drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJej! Ale idealne drożdżówki, trudno im się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwell, i have to say i love your blog so much. the food you posted is not only creative also appetizing.
OdpowiedzUsuńThank you
Usuń