Mazurek to ciasto, które zawsze gości na moim wielkanocnym stole. Za każdym razem staram się żeby był inny. Tym razem mam propozycję na mazurki rustykalne, zamiast jednego dużego polecam cztery mniejsze. Do ciasta dodałam sezamu, przez to ciasto ma trochę inny smak, ale następnym razem dodam więcej. Mazurki pięknie udekorowałam przez to pięknie się prezentują. Słodkie i bardzo pyszne. Polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka czekoladowych malutkich jajek
40 dag masy krówkowej o smaku słony karmel od HELIO
kwiaty bratków
2 łyżki płatków kokosowych
Wykonanie pysznych wielkanocnych mazurków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko, bo będą się łamać. Następnie zawijamy do środka brzegi lekko je dociskając.
2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto na mazurki układamy na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Dekoracja i podanie: Wystudzone kruche blaty smarujemy masą krówkową, dekorujemy bratkami, płatkami kokosowymi i czekoladowymi jajkami, które można dowolnie pokroić. Gotowe mazurki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 mazurki.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych mazurków:
Ta masa to idealnie pasuje do tych mazurków, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) A ta o smaku słony karmel jest wyjątkowo pyszna :)
UsuńSmakowite :D Jak pomyślę o tym kruchym cieście w połączeniu z karmelem, to aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Musisz koniecznie takie upiec :)
UsuńU mnie w tym roku też będą mazurki z kajmakiem 😊 pyszne ❤
OdpowiedzUsuńSuper :) Mazurek to podstawa na świątecznym stole :) Dziękuję :)
UsuńPyszności i jakie śliczne do tego! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńIza Twoje mazurki są naprawdę rewelacja! Ja tylko raz robiłam mazurek, nie bardzo mi wyszedł i się zraziłam i już więcej nie robiłam....
OdpowiedzUsuńMonia mazurek to najłatwiejsze ciasto na świecie :) Kruche ciasto i dowolne dodatki :)
Usuńcudownie wygladają Radosnych i zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem :)
Usuń