czwartek, 31 grudnia 2020

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą

Banany zapieczone w cieście francuskim z dużą ilością czekolady to coś pysznego. Słodkie, ale obłędnie pyszne. Najlepiej smakują gorące, takie zaraz po upieczeniu gdy rozpływają się w ustach, ale zimne też są dobre. Polecam na podwieczorek i na karnawałową przekąskę.

 



Potrzebujemy:

1 płat ciasta francuskiego

2 większe banany

10 dag mlecznej czekolady

1 jajko do posmarowania

cynamon mielony według uznania 


 

Wykonanie pysznych rogali:

 

1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.

3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.

4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.


Moje rady: 

Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.

3 komentarze:

  1. Dzień dobry bardzo w Nowym 2021 Roku!
    Oby nam się darzyło i żyło w zdrowiu, radości i beztrosce😃💖
    Tobie i Bliskich z serca ode mnie💝🌼
    Smacznie u Ciebie Izuniu, jak zawsze i oby tak dalej🍩🧁☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Bożenko :) Dziękuję za tak miłe słowa :)

      Usuń