Banany zapieczone w cieście francuskim z dużą ilością czekolady to coś pysznego. Słodkie, ale obłędnie pyszne. Najlepiej smakują gorące, takie zaraz po upieczeniu gdy rozpływają się w ustach, ale zimne też są dobre. Polecam na podwieczorek i na karnawałową przekąskę.
Potrzebujemy:
1 płat ciasta francuskiego
2 większe banany
10 dag mlecznej czekolady
1 jajko do posmarowania
cynamon mielony według uznania
Wykonanie pysznych rogali:
1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.
3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.
4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.
oo jaki fajny pomysł
OdpowiedzUsuńDzień dobry bardzo w Nowym 2021 Roku!
OdpowiedzUsuńOby nam się darzyło i żyło w zdrowiu, radości i beztrosce😃💖
Tobie i Bliskich z serca ode mnie💝🌼
Smacznie u Ciebie Izuniu, jak zawsze i oby tak dalej🍩🧁☕
Witaj Bożenko :) Dziękuję za tak miłe słowa :)
Usuń