sobota, 2 stycznia 2021

Sałatka jarzynowa

Ile gospodyń tyle wersji sałatek jarzynowych. Jedni dodają ogórki kiszone, a inni na occie. Niektórzy nie dodają jabłek, u mnie muszą być obowiązkowo. Mniej lub więcej majonezu. Co kto lubi. Ale jedno jest pewne, że każda wersja jest pyszna. I nie ma co ukrywać, że sałatka jarzynowa to królowa wszystkich spotkań rodzinnych, świąt i imprez.




Potrzebujemy:

1 kg marchewki

6 jajek

1 mała cebula

2 pietruszki

5 średnich ziemniaków

1 litrowy słoik ogórków kiszonych

1 puszka zielonego groszki

2 jabłka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

kilka łyżek majonezu

 

Wykonanie pysznej sałatki jarzynowej:


1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

2. Marchewki i pietruszki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę. 

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę. 

4. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

6. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączmy z nadmiaru soku. 

7. Groszek dokładnie odsączmy z zalewy. 

8. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki żeby sałatka się schłodziła, a składniki ,,przegryzły się''.

9. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 Moje rady:

Porcja dla 4 osób. Można podwoić składniki.

Warto żeby sałatka dobrze się schłodziła.

Czas wykonania około 90 minut.

 


2 komentarze: