Ile gospodyń tyle wersji sałatek jarzynowych. Jedni dodają ogórki kiszone, a inni na occie. Niektórzy nie dodają jabłek, u mnie muszą być obowiązkowo. Mniej lub więcej majonezu. Co kto lubi. Ale jedno jest pewne, że każda wersja jest pyszna. I nie ma co ukrywać, że sałatka jarzynowa to królowa wszystkich spotkań rodzinnych, świąt i imprez.
Potrzebujemy:
1 kg marchewki
6 jajek
1 mała cebula
2 pietruszki
5 średnich ziemniaków
1 litrowy słoik ogórków kiszonych
1 puszka zielonego groszki
2 jabłka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
kilka łyżek majonezu
Wykonanie pysznej sałatki jarzynowej:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
2. Marchewki i pietruszki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę.
4. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
6. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączmy z nadmiaru soku.
7. Groszek dokładnie odsączmy z zalewy.
8. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki żeby sałatka się schłodziła, a składniki ,,przegryzły się''.
9. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób. Można podwoić składniki.
Warto żeby sałatka dobrze się schłodziła.
Czas wykonania około 90 minut.
Pycha sałatka, u mnie zawsze bez jabłek :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze z jabłkiem :)
Usuń