Gdy pieczemy kruche ciasteczka najczęściej pozostają nam białka, szkoda ich wyrzucać, więc polecam upiec bezy. Trochę ubijania, suszenie i mamy bardzo słodką przekąskę. Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki. Urozmaicone przyprawą do piernika będą idealne na świąteczny stół. Polecam :)
Potrzebujemy:
3 białka
175 ml cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
Wykonanie pysznych bezików:
1. Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypujemy przyprawę do piernika i ubijamy, aż dokładnie połączy się z ubitymi białkami.
2. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszki wyłożone papierem wyciskamy dowolne bezy.
3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 2 blaszki bezików.
Porcja dla 4 osób.
Białka muszą być dobrze schłodzone.
Wspaniałe! Pyszne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie pomyslowe beziki, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPomysł rewelacyjny, że tez na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuń