Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na kotlety ryżowe:
20 dag ryżu białego od KUPIEC
sól do smaku
2 jajka
pieprz czarny mielony do smaku
1 większa marchewka
2 łyżki bułki tartej
koperek suszony według uznania
Na sos pieczarkowy:
50 dag pieczarek
1 cebula
1 płaska łyżka masła
1 szklanka śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania
Na surówkę:
50 dag kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 większa marchewka
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania kotlecików
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie pysznych kotlecików ryżowych:
1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy marchewkę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, uformowane wkładamy do lodówki do stężenia, po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej z strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików.
Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
#ryż #ryz #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec #kupiec
Pyszne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńale fajne te kotleciki
OdpowiedzUsuńSuper, pycha kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńMy takie uwielbiamy :)
Usuń