Proste i pyszne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Takie szybkie rozwiązanie jak ktoś nie ma jak robić samodzielnie ciasta. Wychodzą chrupiące i pachnące cynamonem. Można takie przygotować na świąteczny stół. Polecam.
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 dag masła lub margaryny
cukier trzcinowy według uznania
cynamon mielony według uznania
Wykonanie pysznych ślimaczków:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Ciasto rozwijamy na stolnicy, odkładamy na 10 minut żeby się ociepliło. Po tym czasie za pomocą pędzelka smarujemy je masłem lub margaryną, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. Zwijamy jak roladę.
3. Ciasto kroimy w plasterki ostrym nożem i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przed około 25 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Uwielbiamy takie :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCudowne slimaczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń