wtorek, 15 grudnia 2020

Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem

Proste i pyszne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Takie szybkie rozwiązanie jak ktoś nie ma jak robić samodzielnie ciasta. Wychodzą chrupiące i pachnące cynamonem. Można takie przygotować na świąteczny stół. Polecam.







Potrzebujemy:

1 opakowanie ciasta francuskiego

5 dag masła lub margaryny

cukier trzcinowy według uznania

cynamon mielony według uznania


Wykonanie pysznych ślimaczków:

 

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Ciasto rozwijamy na stolnicy, odkładamy na 10 minut żeby się ociepliło. Po tym czasie za pomocą pędzelka smarujemy je masłem lub margaryną,  posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. Zwijamy jak roladę.

3. Ciasto kroimy w plasterki ostrym nożem i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przed około 25 minut do ładnego zrumienienia się.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


4 komentarze: