Piernikowe ciasto to idealne ciasto na świąteczny stół. Wychodzi bardzo wysokie, puchate i wilgotne, nie zapycha. W dodatku do jego wykonania nie potrzeba jajek i miksera, wystarczy tylko ,,rózga''. Można polać polewą czekoladową, ale ja wybrałam cukier puder. Ciasto obłędnie pachnie przyprawą do piernika, powidłem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Musicie koniecznie upiec takie ciasto. Słodkich i udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
2 lekko kopiaste łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
4 łyżki powidła śliwkowego
Dodatkowo:
150 g śliwek suszonych od HELIO
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Ciasto: Do miski wlewamy płynne składniki mleko i olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy powidło śliwkowe i mieszamy ,,rózgą'' przez kilka minut, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały, następnie stopniowo wsypujemy mąką przesianą z sodą oczyszczoną i kakao.
2. Ciasto: Na koniec do ciasta dodajemy przyprawę do piernika i śliwki suszone drobno pokrojone. Dokładnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60
minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone
dokładnie studzimy.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta:
Mam kilka przepisów na piernikowe ciasto, ale Twój również zanotuję. Bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem posiekanych śliwek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo polecam tak wykorzystać śliwki :)
UsuńMam wiele ciast korzennych, sama je wymyślam😉🍩
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda smacznie😀
Pozdrawiam serdecznie przedświątecznie💖😀❄
Dziękuję Bożenko i również pozdrawiam :)
UsuńTakie ze śliwkami to pyszne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Ja nie umiem piec ciast:P
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Warto się nauczyć, domowe wypieki są najlepsze :)
UsuńJaki smaczny pierniczek, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie ukrywam, że pyszny wyszedł :)
Usuń