Taką sałatkę polecam na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Lubię ładnie podane jedzenie. Sałatkę przygotowałam z ryżu, tuńczyka, marchewki i kukurydzy, a udekorowałam natką pietruszki. Możecie zabrać ją do pudełka śniadaniowego i zjeść w pracy. Polecam ze świeżym i ciemnym pieczywem. osobiście w takiej wersji lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie takiej sałatki. Smacznego.
Potrzebujemy:
20 dag ryżu parboiled od KUPIEC
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża marchewka
1 puszka kukurydzy
sól do smaku
2 łyżki oleju
pieprz czarny mielony do smaku
sok z cytryny według uznania
zioła prowansalskie według uznania
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie pysznej sałatki:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy.
2. Marchewkę obieramy, płuczemy i gotujemy. Ugotowaną studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączamy.
4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
5. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
#ambasadorkupiec #kupiec #ryz #zdrowaradosczycia
Pyszna taka sałatka, lubię sałatki z ryżem :-)
OdpowiedzUsuńPyszną sałatkę zrobiłaś, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)
Usuń