czwartek, 3 grudnia 2020

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy

Taką sałatkę polecam na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Lubię ładnie podane jedzenie. Sałatkę przygotowałam z ryżu, tuńczyka, marchewki i kukurydzy, a udekorowałam natką pietruszki. Możecie zabrać ją do pudełka śniadaniowego i zjeść w pracy. Polecam ze świeżym i ciemnym pieczywem. osobiście w takiej wersji lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie takiej sałatki. Smacznego.

 






Potrzebujemy:

20 dag ryżu parboiled od KUPIEC

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju

1 duża marchewka

1 puszka kukurydzy

sól do smaku

2 łyżki oleju

pieprz czarny mielony do smaku

sok z cytryny według uznania

zioła prowansalskie według uznania

natka pietruszki do dekoracji 

 


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy.

2. Marchewkę obieramy, płuczemy i gotujemy. Ugotowaną studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączamy.

4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.

5. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.


#ambasadorkupiec #kupiec #ryz #zdrowaradosczycia

3 komentarze: