sobota, 19 grudnia 2020

Świąteczne ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką

Na świąteczny stół polecam pyszne i idealnie kruche ciasteczka. Obłędnie pachną i tak samo smakują. Gotowe w godzinkę wraz z pieczeniem. Z tej receptury wychodzi dwie blaszki. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Kto lubi takie smaki to polecam.

 



 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki cukru kokosowego

20 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego

2 łyżki sypkiego maku

 

Dodatkowo:

10 dag porzeczki czarnej kandyzowanej od HELIO

 mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy porzeczkę kandyzowaną i ponownie zagniatamy.

2. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek.


A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:

 


7 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne ciasteczka, wiadomo, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha , spróbowałabym choć jednego.. a przepis chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam kandyzowanej porzeczki ale ciasteczka wyglądaja bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczkę bardzo lubię i polecam :) Ciasteczka również :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń