Na świąteczny stół polecam pyszne i idealnie kruche ciasteczka. Obłędnie pachną i tak samo smakują. Gotowe w godzinkę wraz z pieczeniem. Z tej receptury wychodzi dwie blaszki. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Kto lubi takie smaki to polecam.
Potrzebujemy:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru kokosowego
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki sypkiego maku
Dodatkowo:
10 dag porzeczki czarnej kandyzowanej od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy porzeczkę kandyzowaną i ponownie zagniatamy.
2. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek.
A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:
Jakie fajne ciasteczka ;) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo smaczne ciasteczka, wiadomo, domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPycha , spróbowałabym choć jednego.. a przepis chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Nam smakowały :)
UsuńJeszcze nie jadłam kandyzowanej porzeczki ale ciasteczka wyglądaja bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPorzeczkę bardzo lubię i polecam :) Ciasteczka również :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń