Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać czy smakowały :) Udanych wypieków Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 niepełna szklanka cukru
5 dag masła lub margaryny
około pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO
5 dag orzechów włoskich od HELIO
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie pysznych rogali świątecznych:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.
4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.
5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.
7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.
A tutaj produkty, których użyłam do upieczenia tych pysznych rogalików z makiem:
Pychotki, aż u mnie zapachniało.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie. Takie świeżutkie, jeszcze ciepłe chętnie bym zjadła.💗
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że były pyszne :) Uwielbiamy drożdżowe wypieki :)
UsuńPychotka takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Były pyszne :)
UsuńJakie cudowne rogaliczki, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam :)
Usuń