niedziela, 6 grudnia 2020

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać czy smakowały :) Udanych wypieków Wam życzę :) 

 






 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej 

2 jajka

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 niepełna szklanka cukru

5 dag masła lub margaryny

około pół szklanki ciepłego mleka


Dodatkowo:

1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO

5 dag orzechów włoskich od HELIO

mąka pszenna do podsypania stolnicy

 

Lukier:

1 białko

około 1 szklanka cukru pudru

 

Wykonanie pysznych rogali świątecznych:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką  i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.

4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.

5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.

7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

8. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.


  A tutaj produkty, których użyłam do upieczenia tych pysznych rogalików z makiem:




8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Takie świeżutkie, jeszcze ciepłe chętnie bym zjadła.💗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i nie ukrywam, że były pyszne :) Uwielbiamy drożdżowe wypieki :)

      Usuń
  2. Jakie cudowne rogaliczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń