Potrzebujemy:
175 ml wody z ciecierzycy ( u mnie ze słoika )
2 łyżki cukru brzozowego
10 dag gorzkiej czekolady
1 kopiasta łyżka kakao
listki melisy do dekoracji
Wykonanie pysznego deseru:
1. Dobrze schłodzoną wodę po odcedzeniu ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę, najlepiej ubijać robotem, będzie szybciej, mikserem ręcznym też się ubije, ale potrwa to znacznie dłużej. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną i letnią przekładamy do piany razem z kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Piana trochę opadnie w trakcie łączenia z czekoladą.
3. Gotowy mus przekładamy do słoiczków lub szklaneczek. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
4. Schłodzony deser dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Można użyć innego cukru.
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Wodę z ciecierzycy dobrze chłodzimy.
Najlepiej ubijać robotem.
Znam ten przepis już od dawna, ale nigdy nie mogę go wypróbować bo zawsze zużywamy wodę do innych dań ;) Może kiedyś się uda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam spróbować :) Będzie pysznie :)
Usuń