czwartek, 1 października 2020

Czekoladowy deser z wody po ciecierzycy

Do zrobienia tego musu użyłam wody po odcedzeniu ciecierzycy, więc nic się nie zmarnowało. Gdzieś w internecie przeczytałam, że można zrobić taki właśnie mus czekoladowy. Proporcji użyłam pod swój smak, i wyszło tak w sam raz. Jeżeli chcecie żeby mus był wegański to musicie użyć wegańskiej czekolady, lub samego kakao. Mus wyszedł niezwykle puszysty, ale żeby się o tym przekonać musicie zrobić taki mus. Dodam, że nie czuć ciecierzycy, nic, a nic. Polecam, nie wylewajcie wody z ciecierzycy. Zróbcie pyszny deser :)





Potrzebujemy:
175 ml wody z ciecierzycy ( u mnie ze słoika )
2 łyżki cukru brzozowego
10 dag gorzkiej czekolady
1 kopiasta łyżka kakao
listki melisy do dekoracji

Wykonanie pysznego deseru:

1. Dobrze schłodzoną wodę po odcedzeniu ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę, najlepiej ubijać robotem, będzie szybciej, mikserem ręcznym też się ubije, ale potrwa to znacznie dłużej. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.

2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną i letnią przekładamy do piany razem z kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Piana trochę opadnie w trakcie łączenia z czekoladą.

3. Gotowy mus przekładamy do słoiczków lub szklaneczek. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

4. Schłodzony deser dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Można użyć innego cukru.
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Wodę z ciecierzycy dobrze chłodzimy.
Najlepiej ubijać robotem.

2 komentarze:

  1. Znam ten przepis już od dawna, ale nigdy nie mogę go wypróbować bo zawsze zużywamy wodę do innych dań ;) Może kiedyś się uda ;)

    OdpowiedzUsuń