niedziela, 11 października 2020

Pieczone śliwki z cynamonem podane z jogurtem

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, trzeba korzystać z niego ile się da. Osobiście bardzo lubię te owoce, a najbardziej teraz gdy są takie pachnące i pyszne. Moja propozycja na ich wykorzystanie to upieczenie w piekarniku z cukrem i cynamonem i podanie z jogurtem naturalnym. Prosto i pysznie, i tak niewiele składników. Polecam na podwieczorek.





Potrzebujemy:

około 50 dag śliwek węgierek

2-3 łyżki cukru

40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

cynamon mielony według uznania


Wykonanie pysznych pieczonych śliwek:

 

1. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Układamy je w naczyniu do zapiekania skórką do dołu, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podczas pieczenia śliwek nie mieszamy. Śliwki puszczą sok i będą się w nim piekły. Gdy będą miękkie i takie rozpływające są gotowe.

2. Na talerze nakładamy po porcji jogurtu naturalnego, jogurt oprószamy cynamonem mielonym, nakładamy również po porcji pieczonych śliwek.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Podczas pieczenia śliwek nie mieszamy.


4 komentarze: