Sezon na śliwki trwa w najlepsze, trzeba korzystać z niego ile się da. Osobiście bardzo lubię te owoce, a najbardziej teraz gdy są takie pachnące i pyszne. Moja propozycja na ich wykorzystanie to upieczenie w piekarniku z cukrem i cynamonem i podanie z jogurtem naturalnym. Prosto i pysznie, i tak niewiele składników. Polecam na podwieczorek.
Potrzebujemy:
około 50 dag śliwek węgierek
2-3 łyżki cukru
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
cynamon mielony według uznania
Wykonanie pysznych pieczonych śliwek:
1. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Układamy je w naczyniu do zapiekania skórką do dołu, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podczas pieczenia śliwek nie mieszamy. Śliwki puszczą sok i będą się w nim piekły. Gdy będą miękkie i takie rozpływające są gotowe.
2. Na talerze nakładamy po porcji jogurtu naturalnego, jogurt oprószamy cynamonem mielonym, nakładamy również po porcji pieczonych śliwek.
3. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Podczas pieczenia śliwek nie mieszamy.
zjadłabym takie pyszności
OdpowiedzUsuńPolecam takie zrobić :) Zapewniam, że będzie pysznie :)
UsuńMniam, mniam 😋
OdpowiedzUsuńMusisz takie zrobić :)
Usuń