poniedziałek, 19 października 2020

Pizza z patelni z tuńczykiem i serem żółtym

Prosta i pyszna pizza. Niewiele dodatków, a i tak jest sycąca. Polecam na szybki obiad i na sycącą kolację. Ciasto miksujemy, na patelnię, dodatki, kilka minut i gotowe. Polecam.



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 jajko

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki śmietany 18 %

sól do smaku

ulubione zioła i przyprawy

 

Dodatkowo:

5 dag sera żółtego w kawałku

pół puszki tuńczyka w oliwie w kawałkach ( około 6 dag )

świeże listki bazylii do dekoracji 

niewielka ilość oliwy z oliwek

 

Wykonanie pysznej pizzy z patelni z tuńczykiem:


1. Ciasto: Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy soli, ziół i przypraw według uznania.

2. Dodatki: Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczach. Tuńczyka odsączamy dokładnie z oliwy.

3. Smażenie: Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wlewamy ciasto. Na ciasto nakładamy dobrze odsączonego tuńczyka i ser żółty. Przykrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut.

4. Podanie: Po tym czasie pizza jest gotowa. Dekorujemy listkami bazylii, kroimy i podajemy.


Moje rady:

Należy wybrać tuńczyka dobrej jakości.

Patelnia o średnicy około 20 cm.

Pizzę można pokroić na 4 porcje.

4 komentarze: