poniedziałek, 26 października 2020

Pizza z patelni z warzywami i serem

Pizza z patelni to doskonałe rozwiązanie na szybki obiad czy kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Wystarczy zmiksować składniki na ciasto. Wrzucić dowolne dodatki i usmażyć na patelni przez 10 minut. Ciasto jest takie delikatne. Polecam.





 

Potrzebujemy:


Na ciasto:

1 jajko

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki śmietany 18 %

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

 

Dodatkowo:

1 średnia cebula

pół żółtej papryki

oliwa z oliwek do smażenia

4 plastry pomidora

papryka ostra mielona według uznania

zioła prowansalskie według uznania

sól do smaku

5 dag sera żółtego startego na małych oczkach

świeże listki bazylii do dekoracji


Wykonanie pysznej pizzy z patelni z warzywami:

1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Miękkie odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Studzimy. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

2. Składniki na ciasto miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, dodajemy sól i zioła prowansalskie i ponownie miksujemy.

 3. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy kilka kropli oliwy, wlewamy ciasto, nakładamy cebulę, paprykę, oprószamy ziołami, posypujemy serem, a na koniec układamy plastry pomidora. Przykrywamy pokrywką i smażymy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie pizza jest gotowa.

4. Dekorujemy listkami bazylii, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Pizzę można pokroić na 4 porcje.

Patelnia o średnicy około 20 cm.

 

12 komentarzy: