sobota, 3 października 2020

Pizza z patelni z tofu, cebulą i serem żółtym

Taka pizza z patelni to super rozwiązanie na szybki obiad lub kolację. Można zrobić na grubszym cieście, ale wtedy trzeba podwoić składniki. My chcieliśmy taką na cieniutkim. To ciasto jest pyszne, takie parowane, delikatne, a od spodu lekko zrumienione. Kto nie próbował to bardzo polecam.







Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 jajko
4 łyżki mąki tortowej
4 śmietany 18 %
sól do smaku
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania

Dodatki:
10 dag tofu wędzonego
1 średnia cebula
ulubione zioła i przyprawy
5 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
oliwa z oliwek do smażenia
świeże listki bazylii do dekoracji


Wykonanie pysznej pizzy z patelni:

1. Dodatki: Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, dusimy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, przyprawiamy do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami i odsączmy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach, tofu kroimy w małą kosteczkę.

2. Ciasto: Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

3. Smażenie: Patelnię o średnicy około 17 cm skrapiamy oliwą i rozgrzewamy. Następnie wlewamy ciasto, na ciasto układamy dodatki, cebulę, tofu i ser żółty. Przykrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut.

4. Podanie: Po tym czasie pizza jest gotowa do podania. Podajemy udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Podajemy. Można udekorować ulubionym ketchupem.

Moje rady:
Pizzę można pokroić na 4 porcje.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Można podać z ulubionym ketchupem.
Średnica patelni około 20 cm.

2 komentarze: