Dynia pieczona jest pyszna. Bardzo mięciutka i ziołowa. Można posolić ją do smaku. Taka dynia może być dodatkiem do drugiego dania lub bazą do zupy czy past. Upieczona z czosnkiem będzie wyjątkowo aromatyczna. Przed podaniem czosnek i dynie obieramy z łupin. Warto upiec taką dynię. Smacznych inspiracji Wam życzę :)
Potrzebujemy:
połówka średniej dyni
kilka ząbków czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia suszona według uznania
rozmaryn suszony według uznania
tymianek suszony według uznania
Wykonanie pysznej pieczonej dyni z czosnkiem:
1. Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski.
2. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą.
3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.
4. Tak upieczona dynia jest gotowa do podania. Przed podaniem można udekorować świeżymi gałązkami ziół.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Użyłam dyni hokkaido.
Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz