środa, 21 października 2020

Pasta z pieczonej dyni i czosnku

Niezwykle pyszna pasta z pieczonej dyni i czosnku. Bardzo aromatyczna o aksamitnej konsystencji. Idealna ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam upiec dynię i czosnek i zrobić taką pastę. Teraz jest sezon na dynię, warto korzystać z sezonowych warzyw.

 


 

Potrzebujemy:

połówka średniej dyni

2-3 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

bazylia suszona według uznania

rozmaryn suszony według uznania

tymianek suszony według uznania

sól do smaku

papryka ostra mielona do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

 

Wykonanie pysznej pasty:


1. Zaczynamy od przygotowania dyni: Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jaka ona jest duża. Upieczoną dynię i czosnek studzimy, a następnie miąższ obieramy z łupin.

2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.


Moje rady:

Porcja pasty dla 4 osób.

Użyłam dyni hokkaido.

 

 

4 komentarze:

  1. Ale to pomysłowe! Pizzy z patelni jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam :) My uwielbiamy taką pizzę. Na swoim blogu mam aż 4 propozycje. Polecam poszukać :)

      Usuń
  2. z pewnością by mi posmakowała taka pasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić i spróbować :) Nam bardzo smakowała :)

      Usuń