Niezwykle pyszna pasta z pieczonej dyni i czosnku. Bardzo aromatyczna o aksamitnej konsystencji. Idealna ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam upiec dynię i czosnek i zrobić taką pastę. Teraz jest sezon na dynię, warto korzystać z sezonowych warzyw.
Potrzebujemy:
połówka średniej dyni
2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
bazylia suszona według uznania
rozmaryn suszony według uznania
tymianek suszony według uznania
sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie pysznej pasty:
1. Zaczynamy od przygotowania dyni: Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jaka ona jest duża. Upieczoną dynię i czosnek studzimy, a następnie miąższ obieramy z łupin.
2. Miąższ z dyni i czosnku przekładamy do miski, staramy się zebrać również oliwę z którą się piekły warzywa i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i papryką. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Moje rady:
Porcja pasty dla 4 osób.
Użyłam dyni hokkaido.
Ale to pomysłowe! Pizzy z patelni jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :) My uwielbiamy taką pizzę. Na swoim blogu mam aż 4 propozycje. Polecam poszukać :)
Usuńz pewnością by mi posmakowała taka pasta
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić i spróbować :) Nam bardzo smakowała :)
Usuń