czwartek, 29 października 2020

Pizza na cieście francuskim z sosem pomidorowym i salami

Taka pizza to super rozwiązanie na szybki obiad, ponieważ nie trzeba przygotowywać ciasta. Sos przygotujemy dosłownie w 20 minut. Potem tylko dodatki na ciasto i do piekarnika. Ta pizza jest pyszna. Polecam na obiad, kolację czy jakąś imprezę.

 




Potrzebujemy:

 

Na sos:

2 duże cebule

1 duży ząbek czosnku 

oliwa do smażenia

1 puszka pomidorów pokrojonych

bazylia suszona do smaku

papryka słodka mielona do smaku

sól do smaku

kilka listków świeżej bazylii

 

Dodatkowo:

1 opakowanie ciasta francuskiego

20 dag sera żółtego

20 dag salami klasycznego


Wykonanie pysznej pizzy na cieście francuskim:


1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku, dodajemy listki bazylii i blenderem miksujemy na gładki sos. Studzimy.

2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawinęłam formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, układamy plasterki salami i posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach.

3. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.

4. Podanie: Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz