Taka pizza to super rozwiązanie na szybki obiad, ponieważ nie trzeba przygotowywać ciasta. Sos przygotujemy dosłownie w 20 minut. Potem tylko dodatki na ciasto i do piekarnika. Ta pizza jest pyszna. Polecam na obiad, kolację czy jakąś imprezę.
Potrzebujemy:
Na sos:
2 duże cebule
1 duży ząbek czosnku
oliwa do smażenia
1 puszka pomidorów pokrojonych
bazylia suszona do smaku
papryka słodka mielona do smaku
sól do smaku
kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag sera żółtego
20 dag salami klasycznego
Wykonanie pysznej pizzy na cieście francuskim:
1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku, dodajemy listki bazylii i blenderem miksujemy na gładki sos. Studzimy.
2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawinęłam formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, układamy plasterki salami i posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach.
3. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.
4. Podanie: Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz