Na obiad polecam pyszną nadziewaną ryżem i tuńczykiem paprykę, zapiekaną w piekarniku na sosie pomidorowym. Proste i bardzo smaczne danie. Trwa sezon na paprykę, więc warto je przygotować. Ja miałam takie podłużne papryki, dzięki temu danie wygląda bardzo apetycznie. Smacznych inspiracji życzę :)
Potrzebujemy:
Na paprykę:
8 średniej wielkości podłużnych papryk czerwonych
2 woreczki ryżu brązowego ( łącznie 20 dag )
1 duża cebula
masło do smażenia
4 łyżki kukurydzy konserwowej
pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Na sos:
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki groszku zielonego konserwowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
Wykonanie pysznej pieczonej papryki:
1. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ugotowany wsypujemy do miseczki, dodajemy usmażoną cebulę, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z oliwy i przyprawy, dokładnie mieszamy.
2. Nadziewanie: Z papryk odcinamy wierzchy z ogonkami, dokładnie usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy. Do środka przygotowanych papryk wkładamy nadzienie lekko ubijając.
3. Do pieczenia: Czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Do formy do zapiekania dajemy pomidory z puszki, czosnek, kukurydzę, groszek i koncentrat pomidorowy, mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na składnikach sosu układamy nadziane papryki.
4. Pieczenie: Papryki pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i zgęstnienia sosu, ja piekłam około godziny, gdyby sos zbyt szybko zgęstniał, a papryki były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.
5. Podanie: Gorące papryki z sosem nakładamy na talerze i podajemy.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Czas pieczenia zależy od wielkości papryk.
uwielbiam taką paprykę
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
UsuńTaka papryka jest pyszna Zawsze chętnie po nią sięgam :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą jest pyszna :)
Usuń