Nie ukrywam, że ta tarta wyszła mi pyszna. Idealnie kruche ciasto i obłędne w smaku nadzienie. Ciasto jest słodkie, a nadzienie kwaśne. Wszystko do siebie doskonale pasuje. Tarta pachnie obłędnie cytrynowo. Z soku które puściły jabłka po zastygnięciu zrobiła się galaretka. Smakuje na ciepło jak i na zimno. I do tego pięknie wygląda. Polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
kilka małych jabłek
2 łyżki sypkiej galaretki cytrynowej
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
kasza manna do oprószenia ciasta
Wykonanie pysznej tarty z jabłkami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Do pieczenia: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wałkujemy je na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy i układamy je na cieście.
3. Do pieczenia: Następnie brzegi tarty zawijamy do środka, a jabłka posypujemy galaretką i cukrem cytrynowym.
4. Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 50 minut. Upieczoną tartę z jabłkami studzimy.
5. Podanie: Tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na 8 porcji.
Użyłam gotowego cukru ze skórką cytrynową.
Tarta prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSmaczna jesienna propozycja💛😀🍏
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie😀
https://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Dziękuję Bożenko :) Również pozdrawiam :)
UsuńZerknę do Ciebie :)