Owsianka to najlepsze rozwiązanie na jesienne śniadanie. Owsianka jest bardzo sycąca i doda nam energii na cały dzień. Polecam podać ją z karmelizowaną dynią, a właśnie teraz jest na nią sezon. Kto lubi takie śniadania to bardzo polecam. Do tego płatki migdałowe i liski melisy do dekoracji, i mamy najlepsze śniadanie na świecie.
Potrzebujemy:
Na owsiankę:
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych górskich
Na dynię:
kawałek dyni
1 łyżeczka masła 82 %
cukier lub miód prawdziwy do smaku
sok z cytryny według uznania
Dodatkowo:
łyżka płatków migdałowych
listki melisy do dekoracji
Wykonanie pysznej owsianki:
1. Dynia: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier do smaku przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
2. W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki.
3. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla jednej osoby.
Jeżeli chcemy gęściejszą owsiankę to dosypujemy więcej płatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz