Od czasu do czasu lubimy zjeść na obiad taką pizzę na cieście francuskim. Zawsze do takiej pizzy robimy domowy sos pomidorowy. Zaletą tej pizzy jest to, że nie musimy robić ciasta. Prosto i pysznie. Polecam :)
Potrzebujemy:
Na sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 puszka pomidorów
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
papryka ostra mielona do smaku
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag sera żółtego
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
kilka łyżek oliwek zielonych
Wykonanie pysznej pizzy:
1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy na gładki sos. Studzimy.
2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawinęłam formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach.
3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.
4. Podanie: Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Taka pizza to porcja dla 4 osób.
Dużo szybsza wersja pizzy, a równie pyszna :))
OdpowiedzUsuńSuper są takie szybkie przepisy :-)
OdpowiedzUsuń