sobota, 31 października 2020

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą i sosem

Od czasu do czasu lubimy zjeść na obiad taką pizzę na cieście francuskim. Zawsze do takiej pizzy robimy domowy sos pomidorowy. Zaletą tej pizzy jest to, że nie musimy robić ciasta. Prosto i pysznie. Polecam :)

 



Potrzebujemy:

 

Na sos:

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 puszka pomidorów

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

zioła prowansalskie według uznania

papryka ostra mielona do smaku

 

Dodatkowo: 

1 opakowanie ciasta francuskiego

20 dag sera żółtego

kilka łyżek kukurydzy konserwowej

kilka łyżek oliwek zielonych

 

Wykonanie pysznej pizzy:

 

1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy na gładki sos. Studzimy. 

2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawinęłam formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o małych oczkach. 

3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut. 

4. Podanie: Gotową pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. 

 

Moje rady:

Taka pizza to porcja dla 4 osób.

2 komentarze: