Potrzebujemy:
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
3 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 300 ml ciepłej wody
6 łyżek oleju
Na farsz:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
masło lub margaryna do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do dań z kapusty według uznania
kminek mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie pysznych paluchów drożdżowych:
1. Ciasto: Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Kapusta: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z wody. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do zrumienienia na maśle lub margarynie. Usmażoną dodajemy wraz z tłuszczem do kapusty. Kapustę przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. Gotową kapustę studzimy.
3. Formowanie paluchów: Ciasto dzielimy na części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, nakładamy farsz i zlepiamy formując podłużne paluchy.
4. Do pieczenia: Paluchy układamy na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
5. Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
6. Podanie: Gotowe podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 12 paluchów.
Obowiązkowo z czerwonym barszczykiem,pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZ barszczykiem też pyszne :)
UsuńRewelacyjne bułeczki. W moim domu zniknęłyby ekspresowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec :)
UsuńI z barszczykiem i bez niego chętnie zjadłabym takie paluchy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec takie paluchy :)
Usuń