Ostatnio bardzo polubiłam placuszki. Smażę je dość często i za każdym razem inne. Tym razem przygotowałam placuszki z ananasem. Pyszne, pachnące i idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Zróbcie takie placuszki złociste. Na pewno Wam posmakują :) Smacznego :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
5 krążków ananasa w syropie
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Ciasto: Składniki na ciasto, oprócz ananasa przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Krążki ananasa wyjmujemy z syropu, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po porcji ciasta i smażymy placuszki z każdej strony do zrumienienia przez kilka minut.
3. Odsączanie: Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.
takie placuszki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńSmaczne i proste :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń