Pyszne i niezwykle puszyste bułeczki. Mają troszkę inną strukturę niż bułeczki na samej mące tortowej ponieważ krupczatka jest mąką taką grudkowatą. Z jajka, cukru i cynamonu podczas pieczenia utworzyła się taka przepyszna skorupka. Bułeczki są słodkie, puchate i pyszne. Nie można się od nich oderwać. Upieczcie zachęcam :) Udanych wypieków :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 jajka
4 łyżki oleju
pół szklanki syropu z mniszka lekarskiego
Na skorupkę:
1 jajko
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułeczek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn
,,ruszył''.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z
mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.
3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut.
6. Podajemy: Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego :)
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.
cudnie wyglądają, a cynamonowe wypieki lubimy zwłaszcza jesienno-zimową porą więc na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż czuję ten cudowny zapach bułeczek ❤ no i ta chrupiąca skórka ❤
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że pyszne były :)
UsuńTa cynamonowa skorupka brzmi kusząco ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńBardzo fajne bułeczki. Muszę sobie takie upiec 😃
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Proste, a pyszne :)
UsuńAle fajne te bułeczki,superowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń