wtorek, 8 października 2019

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami.

 Witam Was cieplutko :)

Placuszki na kremówce to pyszny pomysł na podwieczorek. Są bardzo delikatne w smaku, a dzięki dodatkowi kaszy manny nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam :)













Potrzebujemy:


Na ciasto:
2 jajka
250 ml kremówki 30 %
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na jabłka:
4 duże jabłka
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
olej do smażenia



Wykonanie pysznych placuszków z jabłkami:


1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto.


2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.


3. Osączanie: Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


4. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku.


5. Podanie: Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.

6 komentarzy: