czwartek, 17 października 2019

Zupa krem z ziemniaków z serkiem topionym.

Jest to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Delikatna w smaku i taka kremowa. Użycie serka topionego to był super pomysł. Kto jeszcze tak nie próbował to bardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym czy pestkami dyni. Dodam, że przez ten serek to nawet zbytnio nie czuć, że to ziemniaczana zupa. Od dzisiaj moja ulubiona. Macie ochotę ? Ugotujcie :) A ja udanego pichcenia Wam życzę :)










Potrzebujemy:
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
2 marchewki
4 duże ziemniaki
2 płaskie łyżki masła
10 dag ulubionego serka topionego
bulion warzywny według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
szczypta mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki


Wykonanie pysznej zupy:


1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy masło. Najpierw wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy. Następnie wrzucamy marchewkę i ziemniaki i również chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony i całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem, kminkiem, koperkiem i natką pietruszki. Gdyby zupa była zbyt gęsta to można dolać gorącej wody lub bulionu. Ja uzyskałam dwa litry zupy.

4. Gorącą zupę podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 3-4 porcje.
Użyłam serek topiony kremowy edamski.
Można użyć świeżego koperku i natki pietruszki.
Uzyskałam 2 litry zupy.

8 komentarzy:

  1. ostatnio polubiłam takie zupy kremy

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest pyszna. Dam więcej czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo pyszna :) I oczywiście można więcej czosnku, jak kto lubi :)

      Usuń
  3. Ja najbardziej lubię jak w zupce jest coś do pogryzienia, ale i taką czasem mogę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei uwielbiam zupy kremy, chociaż i innymi nie pogardzę :)

      Usuń